Аудит земельних активів

Співробітники Міжнародного інституту аудиту DFK розробляють методичні рекомендації щодо обліку земельних активів для підприємств АПК України.

Станом на 01.01.2017 р. у фінансовій звітності цих підприємств земельні активи відображені у сумі близько 3,9 млрд. грн. В основному це права постійного користування землею державних підприємств – 3,5 млрд. грн. та право на оренду сільськогосподарської землі агрохолдингів – 0,4 млрд. грн. У той же час, потенційна вартість земельних активів у користуванні підприємств АПК оцінюється нами у сумі близько 300 млрд. грн. Це 18,7 млн. га в оренді недержавних підприємств та 0,77 млн. га на праві постійного користування державних підприємств, 1,4 млн. га у емфітевзисі.

Відсутність обліку землі є великою проблемою напередодні запровадження ринку сільськогосподарської землі, вона знижує капіталізацію та інвестиційну привабливість підприємств. Бухгалтерам важко самотужки справитися з цією проблемою.

В рамках проведення обов’язкового аудиту за 2018 рік для суб’єктів суспільного інтересу і для середніх підприємств у відповідності до Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» наша Компанія безкоштовно надаватиме підприємствам АПК консультації по постановці земельних активів на баланс.

Цю роботу наша Компанія розпочне з осені 2018 року.

 

Виникли питання?

Залиште свої контактні дані і наші експерти обов'язково з Вами зв'яжуться